关于SRSDO

香港中文大学是履行社会责任的高等学府,致力推动可持续发展。中大重视大学社会责任(USR),在《策略计划2021-2025》中订明USR为优先事项,并将之与可持续发展环环相扣。中大决心坐言起行推动大学社会责任,为社会带来实际改变。

社会责任及可持续发展处(SRSDO)专责就大学社会责任中各关键范畴,向管理层提供建议,并制定行动策略,以创造社会影响并实现中文大学在策略计划中概述的USR目标。我们聚焦的包括:

Communications and Engagement

Communicating USR and engaging the community for sustainable development, and serving as the secretariat of SDSN Hong Kong.

Climate Action

Reaching out to the community to promote climate action and sustainability education through the Jockey Club Museum of Climate Change.

Smart Campus

Driving the transformation of the CUHK campus into a smart campus through The Smart CUHK Challenge.

Environmental Sustainability

Advancing environmental sustainability on campus through policies and infrastructure to achieve CUHK Carbon Neutral 2038.

传讯及联系

传递大学社会责任讯息,联系社区参与可持续发展,并为联合国「可持续发展解决方案网络香港地区分会(SDSN香港)」担任秘书处。

智慧校园

透过「中大智慧校园挑战」,推动香港中文大学校园向智慧校园转型。

气候行动

透过赛马会气候变化博物馆,与社区接触,推广气候行动和可持续教育。

环境可持续发展

规划减碳政策及基建,促进校园环境可持续发展以达致中大2038 碳中和

SRSDO标志

本处标志为英文名称「Social Responsibility and Sustainable Development Office」的首字母SRSDO所织成的花押字,其高低起伏勾划出香港闻名于世的天际线,意味着社群对我城的归属感,每个人都愿为共同利益努力。标志的颜色与联合国十七项可持续发展目标图示相呼应,象征中大承诺建设可持续的未来。

SRSDO影片